środa, 13 grudnia 2017

Piernikowe rogaliki z makiem.

Święta już coraz bliżej... więc i przepis nieco świąteczny. Zapraszam na pyszne piernikowe rogaliki z makiem!


Składniki na ciasto;
35 dag mąki pszennej
pół szklanki trzcinowego  cukru Skworcu
10 dag masła lub margaryny
2 dag świeżych drożdży
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka kakao Skworcu
1 łyżka przyprawy do piernika Skworcu
 
Polewa;
pół tabliczki mlecznej czekolady
2 łyżki śmietany 30% (lub mleka)
1 łyżka masła

Masa makowa;
20  dag niebieskiego maku Skworcu
ok 5 dag cukru trzcinowego Skworcu  ( lub więcej)
10 dag rodzynków Skworcu
5 dag orzechów włoskich lub nerkowych Skworcu
2 łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego
1 łyżeczka cynamonu Skworcu
1 łyżka masła

Przygotowanie;
Zaczynamy od masy makowej. 
Mak zalewamy wrzątkiem ,tak aby był pokryty i gotujemy około 20 min. Studzimy i odcedzamy na sitku. Następnie należy go  dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa na najdrobniejszym sitku. 
Do tak przygotowanego maku dodajemy wszystkie składniki. Posiekane bakalie możemy dozować w takich ilościach jakie nam odpowiadają a  cukier możemy zamienić na miód. Jednak wtedy będzie nieco inna konsystencja masy. Wszystko dokładnie mieszamy. 

Ciasto;
Z podanych składników należy zagnieść ciasto. (Drożdże zalewamy 1 łyżką wody aby zrobiły się płynne a następnie dolewamy do wszystkich składników)
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie dzielimy je na dwie części, każdą z nich  rozwałkowujemy na koło  lekko podsypując mąką o grubości około 4-5 mm. Dzielimy na trójkąty, na każdy nakładamy porcje farszu makowego i zwijamy rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170C - 180C na około 15 min.
 



Do garnuszka wkładamy połamaną czekoladę, śmietankę i masło. Podgrzewamy na bardzo małym płomieniu aż czekolada się rozpuści. Cały czas mieszamy aby się nie przypaliła. Kiedy rogaliki ostygną polewamy je czekoladą.


 
Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz