środa, 22 listopada 2017

Zawijaniec z solonym karmelem i orzechami i recenzja ksiązki TRUFLA - Patrycji Doleckiej...

Trufla to książka znanej polskiej blogerki Patrycji Doleckiej, która od 2007 roku dzieli się swoimi przepisami w sieci. Teraz postanowiła częścią z nich podzielić się z szerszą rzeszą odbiorców i wydała książkę!
Książka  jest połączeniem przepisów tradycyjnej kuchni polskiej (w nowoczesnym, bardzo atrakcyjnym ujęciu) oraz receptur na nowoczesne, zdrowe, dania kuchni międzynarodowej.
Książka zawiera zbiór przepisów w większości niepublikowanych wcześniej na blogu.




Patrycja książkę dedykowała swoim dziadkom, wstęp jest w całości poświęconym im. są podziękowania i miłe słowa...  
Przepisy w moim odczuciu są bardzo przystępne, uważam ,że nawet osoby które w kuchni czują się niezbyt swojo odtworzą je a dania będą bardzo smaczne.
Przepisy poprzedzone są krótką historią powstania tego dania, anegdotki z nim związanej lub po prostu cennych uwag które warto zastosować przygotowując do danie.
Uważam ,że to świetna książka dla początkujących kucharzy.
Przed nami gwiazdka więc idealna na prezent! 
Więcej nie będę zdradzać bo cóż to za przyjemność z książki o której wiemy już wszystko...



Przykładowe dania z książki...







Książka podzielona jest na 4 działy;
Śniadania
Obiady i kolacje
Desery
Napoje i przetwory
                           Więc każdy z znajdzie coś dla siebie. 

Tytuł; Trufla - same dobre rzeczy
Autor; Patrycja Dolecka
Wydawnictwo: Buchmann
Ilość stron: 320
Oprawa : Twarda
Data premiery: 8 listopad 2017

Nie byłabym sobą gdybym nie przygotowała czegoś z tej książki. Padło na drożdżówkę , które uwielbiam i nadal pozostaje przy swoim - wyszło pysznie! 

Drożdżowy zawijaniec z solonym kajmakiem i orzechami.

Składniki;
20 dag maki pszennej
20 dag mąki pełnoziarnistej (pszennej)
1 opakowanie suszonych drożdży instant
200 ml mleka migdałowego
5 dag masła
1 łyżka solonego kajmaku
1 jajko
10 dag cukru
szczypta soli
mielony imbir ( na czubku noża)

Nadzienie;
1 porcja solonego kajmaku
1 szklanka orzechów włoskich

Na wierzch;
1 jajko
2-3 łyżi płatków migdałowych

Słony kajmak;
200 ml mleka
200 ml śmietany 36%
15 dag cukru
2 szczypty soli

Przygotowanie;
Zaczynamy od przygotowania kajmaku.Wszystkie składniki przekładamy do rondlamieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 20 min.
Kiedy będą pojawiać się pęcherzyki będzie to oznaka iż karmel już prawie jest gotowy. Gotować jeszcze chwilę aż będzie gęsty. Przelać do słoika , przechowywać w lodówce.

Mleko i masło podgrzać aż do rozpuszczenia masła. Do dużej miski wsypać obie mąki, drożdże, cukier, sól, imbir, dolać łyżkę kajmaku a także jajko. Na końcu dolać letnie mleko z masłem i miksować około 4 min. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość. 
Blaszkę o zbliżonych wymiarach 32x15 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm.
Orzechy pokroić, lub zemleć. Ciasto posmarować kajmakiem a na niego wysypać orzechy. 
Następnie zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i przekroić go na pół (wzdłuż)powstaną dwa ługie pasy które przeplatamy ze sobą na przemian. Końce zlepić i zawinąć pod spód. 
Przełożyć do blaszki. 



Ciasto odstawiamy do czasu aż wypełni całą foremkę. Następnie smarujemy roztrzepanym jakiem i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 45 min w temp. 170 - 180C.


Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz