czwartek, 9 listopada 2017

Kotleciki wieprzowe z płatkami owsianymi w sosie pomidorowym

Dziś mam pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego, zamiast tradycyjnych smażonych kotletów polecam takie mięciutkie pulpeciki z piekarnika.



 
Składniki;
50 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
4 łyżki płatków owsianych
sól i pieprz do smaku (ok, pół łyżeczki), przyprawa do mięsa mielonego - opcjonalnie
czerwona papryka
bazylia, oregano po pół łyżeczki
1 cebula
2 ząbki czosnku
mąka do obtoczenia
 
Sos;
3 pomidory
1 cebula
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól, pieprz
5 dag sera żółtego
 
Przygotowanie;
Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko. Wsypujemy płatki owsiane, posiekaną cebulę i starty czosnek a także zioła i przyprawy. Wszystko wyrabiamy kilka minut na gładką masę. Jeśli jest za rzadka dosypujemy jeszcze płatków owsianych. 
 
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, cebulę także kroimy w kostkę. Do garnuszka wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i szklimy, następnie wrzucamy pomidory. Dolewamy odrobinę wody i gotujemy aż zrobi się gesty sos. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę przecieru pomidorowego, dolewamy ok 3/4 szkl. wody, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze chwilę. Ser ścieramy na tarce. 
Z mięsa formujemy małe kotleciki, nieco większe od orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące i smażymy chwile z każdej strony na oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy do piekarnika na około 25- 30 min. Pieczemy w temp, 180C. Kilka minut przed końcem posypujemy startym serem. 


Smacznego!
 

1 komentarz: