wtorek, 18 lipca 2017

Włoska babka panettone - uproszczona wersja.

Panettone to rodzaj włoskiej babki spożywanej szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia czy też Nowego Roku. Proces powstawania tej babki jest bardzo długi więc ja mam dziś dla Was bardzo uproszczony sposób na jej wykonanie.
Ciasto wypiekane jest w kształcie wysokiej kopuły więc bez specjalnej foremki będzie to nieco utrudnione. Ja użyłam foremkę oczywiście od firmy ALFATEC -  tam znajdziecie kilka rozmiarów.


Składniki;
3 i1/2 szkl. włoskiej mąki FARINA SKWORCU
5 dag drożdży
10 łyżek cukru kryształu
1 szkl. mleka
20 dag masła
5 żółtek
szczypta gałki muszkatołowej Skworcu
20 dag rodzynek SKWORCU
20 dag suszonych fig SKWORCU
ok 100 ml wiśniówki
odrobina soli

Dodatkowo;
białko do posmarowania ciasta
foremka do pieczenia ALTO PANETTONE
podkład pod tort karbowany ALFATEC


Przygotowanie;
Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłej wody, odstawić na około 20 min. Do miski przesiać mąkę. Dodać odrobinę soli, gałkę oraz cukier. Wymieszać. Następnie wlać ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy. Wymieszać i odstawić na około pół godz. Po tym czasie dodać żółtka oraz roztopione masło. Wyrabiać aż w cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Odstawić na około 3 godz. lub więcej. Figi pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka, dosypać rodzynki i zalać alkoholem. Gotować na małym ogniu aż bakalie wchłoną cały płyn i będą miękkie. Po tym czasie bakalie dodać do ciasta, wyrabiać jeszcze przez chwilę. Ciasto przełożyć do foremki do panettone przykryć ściereczką  i znów odstawić na około 2 godz. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem i wstawić do piekarnika. Piec około 50 min w temp. 180 C  lub do tzw. suchego patyczka.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz