piątek, 2 czerwca 2017

Czarny makaron z fasolką szparagową i pesto z czosnku niedźwiedziego.

Jakiś czas temu dostałam pyszną przesyłkę od Ryś Podkarpacki.  Jest to firma z  Przemyślu, więc całkiem niedaleko mnie ;-) W swojej ofercie posiadają produkty z derenia, powiem szczerze ja słyszałam o nich pierwszy raz. Mają też pesto z czosnku niedźwiedziego i to ono jako pierwsze wypróbowałam... Moja córka zajadała się aż jej się uszy trzęsły i powiem, że to było zaskoczenie ogromne! Pesto smakuje wyśmienicie, ma idealną konsystencję która świetnie współgra z makaronem, pieczonymi ziemniakami czy innymi daniami.Te produkty i wiele innych możecie zamówić na stronie, polecam serdecznie!
Ja przygotowałam danie makaronowe i powiem Wam, wyszło super!



Składniki;
15 dag czarnego makaronu z dodatkiem sepii
20 dag zielonej fasolki szparagowej
kilka pomidorów koktajlowych
pół papryczki chili (bez nasionek)
3-4 łyżki pestek dyni
2-3 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego od Ryś podkarpacki
1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie;
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy. Fasolkę oczyszczamy, dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Makaron przekładamy na  głęboką patelnię, dodajemy pesto i pokrojoną papryczkę chili (jeśli ktoś lubi ostre dania, może dodać ziarenka). Pomidorki kroimy na pół, lekko podsmażamy na drugiej patelni na łyżce masła klarowanego (można też na grillowej patelni) Pestki dyni podpiekamy przez chwilę na suchej patelni. Makaron podgrzewamy razem z pesto, dodajemy fasolkę szparagową i pomidory. Delikatnie mieszamy i chwilę smażymy aby makaron był gorący. Po wierzchu posypujemy pestkami dyni. Podajemy.
Danie szybkie i smaczne, idealne dla zabieganych!



Smacznego!

2 komentarze: