piątek, 10 marca 2017

Zapiekany ryż z jabłkami.

To danie to taki powrót do dzieciństwa!
Wtedy jadłam je może w innej formie ale ten smakuje równie dobrze jak kiedyś....
Zapraszam!


Składniki;
pół szklanki ryżu (10 dag) basmati Skworcu
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru z cynamonem Skworcu
1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu
skórka otarta z jednej pomarańczy
1 łyżka masła
 
4 jabłka
2 łyżeczki cynamonu Skworcu
cukier do jabłek według uznania
 
 
Przygotowanie;
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem - może być cynamonowy (około 2 łyżki) odstawić na jakieś 15 min aby puściły sok. Następnie postawić na ogień, garnek przykryć i dusić do miękkości. Co jakiś czas mieszać, na końcu dodać cynamon.
 
Mleko zagotować, ryż przepłukać i dodać do gotującego mleka. Dosypać cukry, dodać skórkę z pomarańczy i masło. Garnek przykryć i jak na najmniejszym ogniu gotować aż ryż wchłonie prawie całe mleko. Co jakiś czas mieszamy.
Foremki nasmarować masłem. Wyłożyć część ryżu, na niego wyłożyć jabłka i znów przykryć pozostałym ryżem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 20-25 min.
Można podać z łyżka jogurtu czy śmietany i posypać cynamonem.


 Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm...ale mi smaku narobiłaś ;)będę zaglądała częściej. Ja również zapraszam do obserwowania nas i odwiedzin ;)

    OdpowiedzUsuń