piątek, 30 grudnia 2016

Tradycyjny sernik w polewie czekoladowej.

Sernik to takie ciasto "bezpieczne" ponieważ wszyscy go lubią, więc nie może go zabraknąć na świątecznym stole! idealny na NOWY ROK!
Polecam.

Składniki na masę serową;
1 kg sera twarogowego
3 jajka
1 szkl cukru
3 łyżki gęstej śmietany
1 op. budyniu śmietankowego
10 dag masła

Składniki na spód;
1,5 szkl mąki pszennej
3 żółtka
10 dag masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę;
1 tabliczka czekolady mlecznej
4 łyżki śmietany 30%
1 łyżka masła

Przygotowanie;
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki.
Ser przekładamy do miski, dodajemy śmietanę i miksujemy blenderem. Można też przepuścić przez maszynkę, jednak zblendowany również jest idealny.
Do masy serowej dodajemy cukier, jajka, proszek budyniowy i rozpuszczone i przestudzone masło. Miksujemy mikserem do połączenia składników.
Dno tortownicy 26 cm wykładamy papierem, wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce. Palcami dokładnie ugniatamy na całym dnie. Wylewamy masę serową, wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 1 godz. Co jaiś czas sprawdzamy aby się nam nie przypalił spód. Jeśli wierzch zarumieni się za szybko  wtedy zmniejszamy temperaturę piekarnika.
Ciasto studzimy najlepiej całą noc, następnie polewamy polewą czekoladową i dekorujemy cukrowymi cukierkami.
Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Czekamy aż lekko przestygnie i polewamy ciasto. Ja pokroiłam ciasto kiedy polewa była jeszcze płynna jednak po włożeniu do lodówki czekolada zastyga.


Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Najadłam się sernika w święta, ale zjadłabym jeszcze:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie się sernik nigdy nie nudzi ;-) już kolejny w piekarniku ;-)

      Usuń
  2. Wygląda świetnie! Na pewno był przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik - dla mnie najlepsze ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a czy można bez "Składniki na spód;" spodu - tylko samą masę serową ? pozdrawiam Jan

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, można. Tylko wtedy zmniejszyłabym nieco temperaturę pieczenia tak do 170C. Pozdrawiam! ;-)

      Usuń