wtorek, 13 września 2016

Sos cukiniowo paprykowy.

Sos jest bardzo smaczny i ma ogromne zastosowanie w kuchni. Możecie zrobić pizze, drożdżowe bułeczki i wiele, wiele dań z sosem cukiniowo paprykowym.
Polecam.


Składniki;
2,5 kg cukinii
1,5 kg czerwonej papryki
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
1/3 szkl. octu 10%
1/3 szkl. sosu sojowego
1/3 szkl. oleju
1 łyżka soli
1 szklanka cukru
2 słoiczki koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżki oregano
pieprz czarny oraz chili do smaku

Przygotowanie;
Cukinię myjemy, jeśli jest starsza to wydrążamy środek oraz obieramy ( ja nie obierałam). Czosnek i cebulę obieramy a z papryk usuwamy gniazda nasienne. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, Paprykę, cebulę i czosnek mielimy w maszynce do mięsa.
Wszystkie składniki przekładamy do garnka o grubym dnie, mieszamy a następnie wlewamy olej, ocet, sos sojowy, cukier, sól oraz przyprawy. Gotujemy około 30 min. co jakiś czas mieszamy. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy co chwilkę i gotujemy jeszcze około 5 min. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Sos lekko studzimy następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 min.
Smacznego!



Z podanej porcji wyszło mi 7 słoików o pojemności 600 ml.

Przepis zaczerpnęłam z tej strony.

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na spożytkowanie nadmiaru cukinii, która nam w tym roku obrodziła jak szalona :)

    OdpowiedzUsuń