piątek, 9 września 2016

Drożdżowe ciasto z rabarbarem i truskawkami.

Ciasto którym się dziś z Wami dzielę powstało podczas słonecznych wakacyjnych dni... gdzieś jednak zdjęcia zawieruszyły się na moim dysku dlatego post dodaję dopiero dziś. Ciasto jest banalnie proste i  można je przygotować z takimi owocami na jakie akurat mamy chęć a więc dziś zapraszam na drożdżowe - tzw, KLASYK!


Składniki;
50 dag mąki pszennej
30 g drożdży
150 ml mleka
8 dag cukru
10 dag masła
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
50 dag rabarbaru
50 dag truskawek

Kruszonka;
10 dag masła
10 dag cukru
ok. 20 dag maki pszennej
opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie;
Mąkę przesiewamy do miski, robiąc w niej zagłębienie. Podgrzewamy mleko wlewamy je do zagłębienia, dosypujemy połowę cukru oraz pokruszone drożdże. Oprószamy mąką i odstawiamy na kilka minut aby podrosło. Masło roztapiamy i dodajemy je do miski, dodajemy tez drugą część cukru, jajka, cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na około pół godziny aby wyrosło. W tym czasie foremkę 25x35 wykładamy papierem do pieczenia. Owoce myjemy , następnie odsączamy z wody. Rabarbar kroimy w kostkę a truskawki jeśli są duże na pół. Gdy ciasto wyrośnie należy je ponownie zagnieść a następnie rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Nakłuć widelcem i ułożyć na nim osuszone owoce. Całość delikatnie posypujemy cukrem.
Składniki kruszonki mieszamy ze sobą i rozcieramy w rękach aby powstała konsystencja piasku. Posypujemy ciasto i odstawiamy jeszcze na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35 min w temp. 180- 190C.



 Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz