sobota, 4 czerwca 2016

Krem z marchewki z dodatkiem soku z pomarańczy.

Moja dzisiejsza propozycja to smaczna zupa a właściwie krem. Wiem, że nie wszyscy lubią...ale może spróbujecie?
Zapraszam!


Składniki;
5 dużych marchewek
1 pietruszka
3 ziemniaki
sól, pieprz, liśc laurowy, papryka słodka, pieprz cayenne , ziele angielskie
1 udko z kury
sok z połowy pomarańczy

grzanki do podania

Przygotowanie;
Mięso myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane i pokrojone w słupki marchewki oraz pietruszkę. Wrzucamy ziele i liść laurowy, gotujemy rosół. Ziemniaki obieramy i kroimy w duża kostkę. Kiedy mięso jest miękkie wyjmujemy z zupy i zużywamy do innych celów. Dodajemy ziemniaki i jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody. Rosołu powinno być na równi z warzywami. Kiedy ziemniaki i pozostałe warzywa są miękkie, doprawiamy zupę do smaku. Lekko studzimy i blendujemy na gładki krem. Jeśli jest potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku, dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy, mieszamy. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym czy ziarnami słonecznika.




Smacznego!

2 komentarze: