piątek, 10 czerwca 2016

Kalafior zapiekany pod beszamelem.

Dziś piątek, więc w wielu domach bezmięsnie. Ja proponuje kalafior pod beszamelem, kto się skusi?!

Zapraszam!



Składniki;
1 średni kalafior
pół łyżki soli
 
Sos beszamelowy;
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
400 ml mleka
pół szkl. startego sera żółtego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
 
 
Przygotowanie;
Kalafiora opłukać i wyciąć głąb. Kiedy go wytniemy kalafior podzieli się sam na różyczki które należy  podgotować kilka minut w osolonej wodzie.  Odcedzić i poukładać w naczyniu żaroodpornym. W garnku o grubym dnie robimy sos. Wrzucamy masło, kiedy się rozpuści dodajemy mąkę, chwile mieszamy i zalewamy mlekiem. Mieszamy aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku. Dodajemy starty ser żółty ( troszkę zostawiamy do posypania po wierzchu) i zalewamy kalafior. Po wierzchu posypujemy serem żółtym. Pieczemy około 25 min w 200C. Do momentu aż  ser się lekko zarumieni.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz