czwartek, 2 czerwca 2016

Drożdżowe pierogi z truskawkami.

Sezon truskawkowy już w pełni, więc dziś zapraszam na domowy obiad!
Smaczne pierogi!



Składniki;
30 dag mąki pszennej
1 jajko
ok. 200 ml mleka
2 łyżki cukru + 2 łyżki do owoców + odrobina do podania
14 g drożdży
1 łyżka roztopionego masła
ok.20 dag truskawek (mogą być mrożone) 
2-3 łyżki gęstej śmietany do polania
 
Przygotowanie;
Drożdże rozmieszać z kilkoma łyżkami mleka, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić na chwilę aby podrosły. Do miski przesiać resztę mąki, dodać pozostały cukier, jajko, masło. Następnie dodać rozczyn i wlewać pozostałe mleko. Jednak stopniowo bo może się okazać ze jest go za dużo. Wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć a w tym czasie umyć i  przebrać owoce. Jeśli są duże to je pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko zależy od wielkości pierogów. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 5mm i szklanką lub większym kubkiem wykrawać koła. Na środek wkładamy odrobinę cukru który można wymieszać z odrobiną mąki i owoc. Zlepiamy jak tradycyjne pierogi. Następnie wrzucać na osolony wrzątek i gotować po około 6-7 min od momentu wypłynięcia. Do garnka wrzucamy kilka pierogów ( 5-6 szt. jeśli są duże to jeszcze mniej) ponieważ podczas gotowania pierogi rosną.
Podajemy ze śmietaną wymieszaną z cukrem.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz