czwartek, 31 marca 2016

Żeberka pieczone w sosie malinowo ketchupowym.


Dziś danie mięsne, dla tych którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez niego i nie mają dosyć po świętach ;-)
 

 
Składniki;
1 kg żeberek (u mnie paski)
5 cebul
3 łyżki dżemu malinowego
pół szkl. ketchupu ( u mnie łagodny)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu worcester
sól, pieprz, przyprawa do gyrosa
 
Przygotowanie;
Naczynie do zapiekania posmarować olejem.
Żeberka umyć, pousuwać niepotrzebne błony, podzielić na mniejsze kawałki (ok. 2-3 kostki) a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą , pieprzem i przyprawą do gyrosa. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dno naczynia wyłożyć  (2/3 z całości) cebulą, na cebuli poukładać żeberka.
Do kubka wkładamy ketchup, dżem, sos worcester a także sos sojowy. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiego sosu. Powstałą mieszanką smarujemy żeberka a na nie wykładamy pozostałą cebulę. Naczynie przykrywamy ( jeśli nie mamy pokrywy, robimy to folią aluminiową) i pieczemy w 180C ok. godz.
 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz