poniedziałek, 23 listopada 2015

Tureckie pizzerki z mięsem.

Pizze uwielbiam a to taka propozycja w wersji mini. Wystarczy jedna i głód zaspokojony no i ta satysfakcja ,że się ją zrobiło w domu a nie ... zamówiło z pizzerii.


Składniki na ciasto;
40 dag mąki  pszennej
łyżeczka suszonych drożdży
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
szklanka letniej wody

Farsz;
2 pomidory
1 średnia papryka
średnia cebula
mały por
30 dag mielonego mięsa wołowego
2 ząbki czosnku
mielony kumin i kolendra
sól i pieprz
ostra papryka do smaku ( można pominąć)
2- 3 łyżki oleju

Dodatkowo;
15 dag sera żółtego w kawałku



Przygotowanie;
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i oliwę a na końcu wlewamy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto (wodę wlewamy stopniowo bo może się okazać że jest jej za dużo) Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na około pół godz.
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy ale w piórka, pora w plasterki a paprykę w niewielkie paseczki.
Na rozgrzany olej wkładamy cebulę i por. Chwile smażymy do momentu aż warzywa będą szkliste. Dodajemy mięso i paprykę, smażymy co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i starty czosnek. Dusimy sos do czasu aż mięso będzie miękkie a sos będzie miał odpowiednią konsystencje. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem do smaku.

Ciasto dzielimy na około 6 równych części. Każdą należy cienko rozwałkować. Ser pokroić na podłużne cienkie paseczki. Z pizzy formujemy "łódki" a w brzegi (ranty) na około  zawijamy ser.
Środek wypełniamy farszem. Brzegi formujemy grubsze aby farsz nam nie wypłynął podczas pieczenia. Pieczemy około 15 min. w temp. 200C.
Co jakiś czas sprawdzać czy ciasto nie jest już zbyt przesuszone, długość pieczenia zależy przede wszystkim od grubości ciasta. A więc kontrola wskazana ;-)






                                                 A tak formujemy łódeczki ;-)



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz