poniedziałek, 16 listopada 2015

Kopytka na słodko.

Kopytka zazwyczaj robię wtedy kiedy zostają mi ziemniaki z obiadu. Wykorzystuje je następnego dnia a słodkie danie robi się ekspresowo.
Ja wybrałam opcje na słodko ale do gulaszu czy innego sosu  równie będą idealne.



Składniki;
pół kg. ugotowanych ziemniaków
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 3/4 szkl. mąki pszennej
ok. pół łyżeczki soli

Dodatkowo;
łyżka masła
2 łyżki brązowego cukru
przyprawa do dań słodkich lub czekolada (ja użyłam w młynku)


Przygotowanie;
Ziemniaki dokładnie utłuc a jeśli wyczuwalne są grudki to przecisnąć je  przez praskę ( można też zmielić w  maszynce). Dodajemy jajko, sól  i mąki. Zagniatamy ciasto. Jeśli chodzi o mąkę pszenną jej ilość może ulec zmianie. Najlepiej dosypywać po małej porcji  i ugniatać ciasto. Jeśli nadal się klei do rąk wtedy dosypujemy jeszcze mąki. Ciasto dzielimy na kilka części a następnie każdą z nich rolujemy na wałeczki o średnicy około 2-3 cm. i kroimy na niewielkie kawałeczki.
Podsypując mąką odkładamy na bok stolnicy.
Wodę gotujemy a do posolonego wrzątku wrzucamy kopytka.
Gotować około 3 min. od wypłynięcia na powierzchnie.

Kopytka odcedzamy, na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy kopytka. Dodajemy cukier i chwile mieszamy aż powstały "sos" oblepi dokładnie kopytka z każdej strony.
Wykładamy na talerze i posypujemy przyprawą do dań słodkich, czekoladą lub cukrem jeśli jego ilość jest niewystarczająca.


 




Smacznego!

1 komentarz: