sobota, 10 października 2015

Szwedzkie mini szarlotki.

Babeczki są naprawdę przepyszne! można śmiało z tego przepisu na ciasto zrobić tradycyjną szarlotkę ale czyż te babeczki nie kuszą aby je przygotować?
Zdjęcie dosyć stare ale przepis jak najbardziej aktualny ;-)



Składniki;
 260 g mąki pszennej
 pół łyżeczki proszku do pieczenia
 15 dag masła
 120 g cukru
 2 jajka

Przygotowanie;
  Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić je do lodówki na około 1 godzinę.

  Dodatkowo;
 około 1,5 szklanki musu jabłkowego (może być ze słoika)
 2 łyżki prażonych migdałów drobno pokrojonych

  Mus jabłkowy wymieszać z migdałami. Foremki na małe babeczki dokładnie wysmarować masłem lub margaryną. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, szklanką wycinać kółka i wylepić nimi foremki, napełnić musem a na wierzchu przykryć drugim kółkiem. Brzegi  kółka posmarować woda i dobrze docisnąć aby podczas pieczenia "czapeczka" nie odeszła od babeczki, Piec w temp.180 C. około 25-30 minut.  Podawać posypane cukrem pudrem.
Z podanej porcji wychodzi około 20 babeczek.


Smacznego!





5 komentarzy:

  1. Lubię takie urocze drobne wypieki;))rzeczywiście kuszą;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam! dziękuję za miły komentarz ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygladaja apetycznie ale chyba pracochlonne !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak się wydaje, ze pracochłonne ale tak nie jest. Wykroić kółka szklanką, wyłozyc foremki, napełnić musem, przykryć kolejnym kółkiem i gotowe! proszę wypróbować i się przekonać ;-)

      Usuń