wtorek, 6 października 2015

Omlet z jabłkami.

 Jesień w pełni, jabłek mamy pod dostatkiem - więc dziś proponuje szybki podwieczorek! kto powiedział ze omlet nie może być pyszny na słodko?!
 
 Składniki;
2 jabłka
5 jajek
1 łyżka masła
2 łyżki brązowego cukru
odrobina soli
cukier puder do dekoracji
 
 Przygotowanie;
Jabłka umyć. obrać i wyciąć gniazda nasienne.  Pokroic w plasterki.Wrzucic na patelnie, dodac masło i cukier. Lekko skarmelizowac. Zostawić na metalowej patelni. Żółtka oddzielić  od białek. Do żółtek dodać 4 łyzki wody i roztrzepać na piane. Białka ubić na sztywną piane z odrobiną soli,  delikatnie połaczyc z roztrzepanymi żółtkami. Jabłka zalac masą jajeczną, smażyc kilka minut aż dół się zetnie. Nastepnie patelnie włozyc na około 10 min do nagrzanego piekarnika do 170C. Omlet podawac gorący (odwrócony aby jabłka były na wierzchu) posypany cukrem pudrem lub polanu ulubionym syropem.
 
Smacznego!
 


 
 
 
 

2 komentarze:

  1. Zanim przeczytałam nazwę przepisu, myślałam, że to ananas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście można się pomylić, ale fajny pomysł. Sprawdzę następnym razem z ananasem ;-)

      Usuń