piątek, 18 września 2015

Zupa grochowo - soczewicowa.

Dziś kolejna zupa....no cóż - ja po prostu lubię zupy!
 
pół szkl. łuskanego grochu
pół szkl. zielonej soczewicy
 laska kiełbasy zwyczajnej
marchew
pietruszka
cebula
5 ziemniaków
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
ziele angielskie, lisc laurowy
 
Groch i soczewice płuczemy a następnie zalewamy woda i gotujemy, dodajemy ziele i lisc laurowy oraz obrana pietruszkę i marchew. Gotujemy a  nadmiar piany zbieramy z wierzchu. Cebule kroimy w kostke i podsmażamy na łyzce oleju, kiełbase kroimy w plasterki i również podsmażamy aby wytworzył sie tłuszcz. Ziemniaki kroimy w grubsza kostke i dodajemy do zupy kiedy soczewica i groch będą już miekkie, marchew oraz pietruszkę wyjmujemy z zupy i kroimy w kostke i znów  wrzucamy do zupy. Uzupełnamy wode aby konsystencja była odpowiednia.. Pod koniec zupe doprawiamy i dodajemy kiełbase odsączoną z tłuszczu  oraz cebule.
 
Smacznego!
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz