czwartek, 24 września 2015

Wątróbka kurza w pomidorach.

 
 Wątróbkę albo się lubi albo nie! Zapewne tych drugich jest więcej. Ja należe do tych co lubią i przygotowuję ją bardzo często. Moja córka ma tylko jedną odpowiedz- Łeeee....
Jednak w takim wydaniu smakuje zupełnie inaczej.
Polecam.
 
 
 
 Składniki;
30 dag drobiowej wątróbki
2 cebule
kilka pomidorków koktajlowych
4 łyzki przecieru pomidorowego
garść pomidorowych czipsów (niekoniecznie)
sól, pieprz ,słodka papryka ,pół łyżeczki tymianku, 1 łyzeczka cukru
3 łyzki oleju
2 zabki czosnku
 
 
Watróbki umyc ,oczyścić  i osuszyć. Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, wrzucic cebule, czosnek oraz watróbke. Smazyc na małym ogniu, czesto mieszając, kiedy watróbka będzie już prawie miekka dodajemy przecier pomidorowy, pomidorki przekrojone na pół oraz garść czipsów. Na samym końcu doprawiamy do smaku solą,pieprzem a także dodajemy tymianek i odrobine cukru. Sprawdzając smak aby jej zbyt nie przesłodzić. Wątróbke podajemy z ziemniakami lub kasza gryczana.
Wątróbkę smażymy około 20 min. tak aby po przekrojeniu środek był brązowy i aby żadna krew sie nie saczyła.. A najlepsza jest taka z chrupiącą skórką.
 
 
Ciekawy sposób aby zachecić dziecko do zjedzenia wątróbki. Bo niestety dzieci za nią nie przepadają.
 

 
 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz