środa, 29 lipca 2015

Tartaletki z duszonymi jabłkami.

 
 Tartaletki sa szybkie w przygotowaniu, smaczne a dodatkowo fajnie się prezentują. Z nadzieniem możemy fantazjować jak tylko chcemy. Ja wykorzystałam jabłka a efekt przedstawiam poniżej!
Proszę się częstować!
 
 
Skłądniki;
30 dag mąki
20 dag twardego małsa
cukier waniliowy
4 łyzki cukru pudru
2 łyzki serka homogenizowanego waniliowego
3 łyzki mleka w proszku
1 żółtko
 
Dodatkowo;
1 kg jabłek
3 łyzki cukru
3 łyzki wody
10 dag skórki pomarańczowej
cukier puder do dekoracji
białko do posmarowania tartaletek
 
Mąke przesiać , dodac pokrojone masło oraz pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włozyc je do woreczka a następnie schłodzić w lodówce około 1godz. W tym czasie jabłka należy obrac i pokroić w kostke. Wrzucic na patelnie, dodac cukier oraz wode i dusic około 30 min. Do czasu az jabłka będą szkliste ale jeszcze nie będą się rozpadac na kawałki. Na końcu dodac skórke pomaranczowa. Ostudzic.
Ciasto wyjac z lodówki , rozwałkować a tartaletką wycinac koła. Foremki dokładnie natłuscic olejem, a następnie wylepić ciastem. Do srodka nałozyc jabłka a wierzch przykryc kolejnym kółkiem w któym możemy powycinać fantazyjne wzory. Tartaletek nie musimy przykrywac ciastem, możemy zostawić z musem na wierzchu. Jeśli mamy na wierzchu ciasto smarujemy je rozkłóconym białkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 min. w 180c. do czasu az będą ładnie przyrumienione. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
 

 
 
Smacznego!
 

6 komentarzy:

  1. Narobiłaś mi ochoty na szarlotkę- dawno jej u mnie nie było ;) Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niebawem tez kilka moich propozycji na szarlotki i ciasta z jabłkami. Więc zapraszam do śledzenia bloga ;-) Również pozdrawiam!

      Usuń
  2. Takie mini szarlotki :) Musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń