piątek, 3 lipca 2015

Moje Jagodzianki.

Sezon na jagody rozpoczęty! więc pierwsze danie właśnie z tymi owocami w tym roku to Jagodzianki. Mogłabym je jeść codziennie, jednak co za często to nie zdrowo!
A zatem nie gadam tylko podaje przepis;

Składniki;
50 dag mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
200 ml mleka
60 g masła
2 czubate łyżki cukru
2 jajka

Nadzienie;
ok 30 dag jagód
3 łyzki cukru
3 łyzki mąki ziemniaczanej


Najpierw przygotowujemy ciasto.
Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe ale nie gorące. Wkładamy drożdze i po łyzce cukru i mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy aby zaczęło " pracować". Masło rozpuszczamy w rondelku. Do większej miski wsypujemy mąke, wbijamy jajka i  wlewamy podrośnięte drożdze. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy gładkie i błyszczące ciasto. Jeśli ktoś woli może je zagniatać na stolnicy. Mnie jest wygodniej w misce. Robota planetarnego jeszcze nie mam więc się meczę póki co rękami ;-) Jeśli ciasto jest za twarde to dolewamy odrobinke mleka , a jeśli za luźne dodajemy troszkę mąki. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misce na około 1 godz. aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przykryć sciereczką.
Po tym czsie ciasto wyjmuję delikatnie zagniatam i dziele na porcje.
Jagody płucze i odsączam na sitku. Przesypuje do miseczki, dodaje cukier i mąke ziemniaczana. Delikatnie mieszam.


Porcje ciasta lekko rozpłaszczam, na placek układam łyzke nadzienia i zlepiam jak pierogi. A następnie w rękach formuje okrągłą lub podłużną bułeczkę.
Gotowe bułeczki układam na brytfanke wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiam na kilkanaście minut. W tym czasie robię kruszonkę.

Składniki;
3 łyzki cukru
4 łyzki mąki
2 łyzki masła
jajko do smarowania jagodzianek

Wszystkie składniki rozetrzeć ze sobą w palcach tworząc kruszonkę.

Kiedy jagodzianki już nam trochę podrosną wtedy smarujemy je roztrzepanym jajkiem a następnie posypujemy kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180C i pieczemy około 25 - 30 min. Do momentu aż się ładnie zezłocą.
Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Wspaniałe te jagodzianki. Bardzo lubię takie bułeczki. Mniam ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na dniach musze je powtórzyć bo rzeczywiście były bardzo pyszne ;-)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciesze się bardzo, są pyszne ale niestety jedyny minus ciasta drożdżowego to taki,ze następnego dnia już nie smakuje tak samo jak po upieczeniu ;-(

    OdpowiedzUsuń
  4. Zakochałam się w tym przepisie.. i tych bułeczkach !! pycha ! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, w sezonie jagodowym te bułeczki to podstawa!

      Usuń