piątek, 26 czerwca 2015

Mintaj z pomidorami i mozzarella.

Dziś szybka propozycja na obiad rybny.
Ryba może być właściwie każda więc do dzieła!

Składniki;
4 filety mintaja (może być też mrożona kostka)
1 puszka pomidorów bez skóry
2 małe marchewki
150 ml śmietany
125 g mozzarelli
olej,

sól,
pieprz.
zioła prowansalskie

Przygotowanie;
Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem i ziołami, chwile dusimy i  odstawiamy do ostygnięcia. Gdy pomidory będą chłodne, dodajemy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
 Na dnie naczynie żaroodpornego układamy obok siebie filety mintaja, polewamy wcześniej przygotowanym sosem z pomidorów.
Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy równomiernie rybę zalaną sosem.
 Pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Jeśli nie lubimy bardzo spieczonego sera, danie posypujemy serem około 15 min przed koncem.
Dodatkowo rybę przed ułożeniem w foremce możemy natrzeć przyprawami.

Smacznego.


 

2 komentarze:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie kojarzę, abym miała okazję jeść tak podaną rybę, ale oczywiście jak tylko taka sytuacja się pojawi to na pewno spróbuję. Na ten moment jestem wielką zwolenniczką produktów https://mowisalmon.pl/produkty/ gdzie oczywiście najważniejszym składnikiem jest sam łosoś.

    OdpowiedzUsuń