grudnia 30, 2016

Tradycyjny sernik w polewie czekoladowej.

Tradycyjny sernik w polewie czekoladowej.
Sernik to takie ciasto "bezpieczne" ponieważ wszyscy go lubią, więc nie może go zabraknąć na świątecznym stole! idealny na NOWY ROK!
Polecam.

Składniki na masę serową;
1 kg sera twarogowego
3 jajka
1 szkl cukru
3 łyżki gęstej śmietany
1 op. budyniu śmietankowego
10 dag masła

Składniki na spód;
1,5 szkl mąki pszennej
3 żółtka
10 dag masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę;
1 tabliczka czekolady mlecznej
4 łyżki śmietany 30%
1 łyżka masła

Przygotowanie;
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki.
Ser przekładamy do miski, dodajemy śmietanę i miksujemy blenderem. Można też przepuścić przez maszynkę, jednak zblendowany również jest idealny.
Do masy serowej dodajemy cukier, jajka, proszek budyniowy i rozpuszczone i przestudzone masło. Miksujemy mikserem do połączenia składników.
Dno tortownicy 26 cm wykładamy papierem, wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce. Palcami dokładnie ugniatamy na całym dnie. Wylewamy masę serową, wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 1 godz. Co jaiś czas sprawdzamy aby się nam nie przypalił spód. Jeśli wierzch zarumieni się za szybko  wtedy zmniejszamy temperaturę piekarnika.
Ciasto studzimy najlepiej całą noc, następnie polewamy polewą czekoladową i dekorujemy cukrowymi cukierkami.
Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Czekamy aż lekko przestygnie i polewamy ciasto. Ja pokroiłam ciasto kiedy polewa była jeszcze płynna jednak po włożeniu do lodówki czekolada zastyga.


Smacznego!


grudnia 28, 2016

Kurczak po staropolsku nadziewany wątróbką , orzechami oraz śliwkami.

Kurczak po staropolsku nadziewany wątróbką , orzechami oraz śliwkami.
Już po świętach... ale przed nami kolejny huczny czas! Sylwester, Nowy rok... więc ten kurczak jak najbardziej nadaje się aby postawić go na stole a gwarantuję - zostaną same kości!

Potrzebne składniki znajdziecie w internetowym sklepie Skworcu.com.pl


Składniki;
duży kurczak ( u mnie 2 kg.)
oliwa
sól, pieprz
2 szklanki wody
 
Farsz;
25 dag wątróbki
10 dag orzechów włoskich Skworcu.com
4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej
2 łyżeczki pokrojonego świeżego tymianku
1 łyżeczka pokrojonego świeżego majeranku
sól, pieprz do smaku
kilka suszonych śliwek Skworcu.com
3 ząbki czosnku
 
 
Przygotowanie;
Kurczaka myjemy, następnie osuszamy i nacieramy w środku a także na zewnątrz solą i pieprzem. Odstawiamy. Wątróbki oczyszczamy i siekamy na drobną kostkę, kasze gotujemy do miękkości. Orzechy siekamy i sparzamy wrzątkiem. Odcedzamy. Czosnek oraz zioła siekamy. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec wrzucamy posiekane śliwki. Kurczaka nadziewamy przygotowanym farszem. Nicią bawełnianą zszywamy go i układamy w brytfannie. Po wierzchu smarujemy go oliwą i posypujemy solą. Do naczynia wlewamy ok 2 szklanki wody.
Można przygotować kompletny obiad i dodatkowo z  kurczakiem upiec ziemniaki i inne warzywa.
Piec około 2 godz w temp 190- 200C. Co jakiś czas podlewając go powstałym sosem.
 Idealny na świąteczny obiad.


Smacznego!

grudnia 19, 2016

Świąteczne ciasteczka renifery.

Świąteczne ciasteczka renifery.
Dziś przygotowałam dla Was przepis na ciasteczka. Smaczne, szybkie a co najważniejsze dziecinnie proste więc jak najbardziej możecie zaangażować do pracy swoje pociechy...
Moje ciasteczka są w kształcie reniferów...


Składniki;
35 dag mąki pszennej
10 dag cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
20 dag masła
2 łyżki śmietany 18%

gorzka czekolada
kolorowe perełki cukrowe
biały lukier

Przygotowanie;
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, Dodać posiekane masło, rozcierać w palcach przez chwilę. następnie dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Gdyby ciasto było za suche wtedy dodać trochę więcej śmietany. Ciasto włożyć do lodówki i chłodzić około pół godz. Następnie wyjąć, krótko zagnieść i wałkować na grubość około 5 mm. Wykrawać ulubione kształty. Piec w temp. 180C do zezłocenia ok 15- 20 min. Co chwilę jednak sprawdzać, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej ;-)
Po wystudzeniu udekorować.


Smacznego!

grudnia 16, 2016

Mini makowce z serem i karmelem.

Mini makowce z serem i karmelem.
Święta już tuż tuż ... mam kolejny przepis który spokojnie możecie przygotować ostatniego dnia. Nie ma za dużo pracy a smak naprawdę rewelacyjny...
Zapraszam!


Składniki na masę makową;
40 dag gotowej masy makowej
5 dag masła
1 duże jajko
Składniki na masę serową;
30 dag twarogu tłustego lub półtłustego
3 łyżki gęstej śmietany
1 duże jajko
pół łyżki maki ziemniaczanej
pół szklanki drobnego cukru 
Polewa kajmakowa;
3 dag masła
5 dag  brązowego cukru
150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Przygotowanie;
Miękkie masło ubijamy na jasny puch, dodajemy jajko (jeśli masa się zwarzy to nic nie szkodzi)dodajemy mak i mieszamy.
 Do drugiej miski wkładamy wszystkie składniki masy serowej. Blenderem miksujemy aż masa będzie gładka. (dzięki blenderowi ser nie musi być wcześniej mielony, jeśli używamy miksera należy wcześniej ser zemleć 3 razy)
Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Do każdej wkładamy po łyżce masy makowej a na nią wykładamy masę serową i tak do wykorzystania składników.
Foremkę wstawiamy do piekarnika na około 25- 30 min i pieczemy w temp. 170C. Serniczek powinien być ścięty i lekko podpieczony.
Do garnuszka wkładamy wszystkie składniki karmelu. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje, jednak należy ciągle mieszać ponieważ karmel lubi się przypalać.
Wystudzone babeczki polewamy  ciepłym karmelem po wierzchu.


Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.

grudnia 15, 2016

Sałatka ziemniaczana z papryką, kukurydzą...

Sałatka ziemniaczana z papryką, kukurydzą...
Dziś nie mam za wiele czasu więc nie będę owijać w bawełnę, po prostu zostawiam Wam przepis na sałatkę. Może na Sylwestrową prywatkę albo świąteczny stół?


Składniki;
40 dag ziemniaków
1 czerwona papryka
pół puszki kukurydzy
1 czerwona cebula
2 ogórki kiszone
 
sos;
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
łyżka musztardy
1 łyżeczka miodu
sok z połowy cytryny
sól, pieprz do smaku
szczypiorek
 
Przygotowanie;
Ziemniaku ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić w kostkę. Paprykę i ogórka także kroimy w kostę. Kukurydzę odsączamy. Cebule kroimy w piórka.  Wszystkie składniki delikatnie ze sobą mieszamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami sosu. Dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem.


Smacznego!

grudnia 11, 2016

Pieczona karkówka z cząbrem i sosem sojowym.

Pieczona karkówka z cząbrem i sosem sojowym.
Dziś dzielę się z Wami pysznym mięsem! Smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno !kanapka z plasterkiem tej pieczonej karkówki ...pycha!



Składniki;
1 kilogram karkówki wieprzowej
kilka ząbków czosnku
2 łyżki suszonego cząbru Skworcu
pół łyżki suszonego rozmarynu Skworcu
1.5 łyżki soli
ok 1/3 szkl. sosu sojowego
1 szkl. wody
2 łyżki oleju
Przygotowanie;
Mięso myjemy a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Na całej długości mięsa nożem robimy delikatne nacięcia, takie aby zmieścić w nie plasterki czosnku. Mięso nacieramy dokładnie solą, następnie spryskujemy je olejem z każdej strony.
W miseczce mieszamy ze sobą cząber, rozmaryn , ok, pół łyżeczki pieprzu i tyle samo czerwonej papryki. W powstałej mieszance dokładnie obtaczamy mięso z każdej strony. Wkładamy do lodówki , najlepiej na całą noc.
Po kilku godzinach mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę wymieszaną z sosem sojowym.
Pieczemy w 190C- 200C około 1,5 godz. Co jakiś czas mięso należy przekręcać i polewać sosem z brytfanny. Jeśli cały płyn wyparuje, należy dolewać wody podczas pieczenia.
Mięso studzimy i kroimy w plastry.


Smacznego!

Po więcej aromatycznych przypraw zapraszam do sklepu Skworcu.com.pl

grudnia 08, 2016

Nadziewane pierniczki.

Nadziewane pierniczki.
Święta już za pasem, więc najwyższa pora pomyśleć o pierniczkach. Dziś polecam takie nadziewane. Są wyjątkowo smaczne. Mięciutkie za sprawą nadzienia, po prostu rozpływają się w ustach.



 Składniki;
30 dag mąki pszennej
10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej
2 duże jajka
130 g cukru pudru
10 dag masła, roztopionego i lekko przestudzonego
10 dag miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
marmolada, dżem lub powidła do nadzienia ( ja użyłam  dżemu mirabelkowego)
 
Przygotowanie;
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy. Z ciasta wycinać większe koła.



Na środku każdego koła położyć łyżeczkę dżemu.  Każdego pierniczka przykryć kolejnym wykrojonym kawałkiem ciasta. Przyłożyć dowolny kształt foremki (mniejszej od koła) i wykrawać pierniczki.



Boki pierniczków delikatnie docisnąć, by się skleiły. Nie trzeba smarować brzegów roztrzepanym białkiem, lekkie dociśnięcie sprawia, że bez trudu się sklejają. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut (czas może być krótszy lub dłuższy w zależności od wielkości i grubości pierniczków). Wyjąć, wystudzić na kratce. Udekorować lukrem.


Smacznego!

grudnia 02, 2016

Warzywa z Bombaju.

Warzywa z Bombaju.
Do mięs zazwyczaj podajemy ziemniaki i kasze na różne sposoby. Dziś proponuje ziemniaki z marchewką po bombajsku. Smakują nawet same bez dodatków.
Wypróbujcie!
A do przygotowania dania tradycyjnie użyłam przypraw Skworcu.com.pl


Składniki;
1 kg małych ziemniaków
25 dag mini marchewek
sól i pieprz do smaku
kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia
pół łyżeczki kurkumy Skworcu
szczypta chili Skworcu
pół łyżeczki garam masala Skworcu
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
kilka łyżek wody
szczypiorek do posypania

Przygotowanie;
Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli do miękkości. Marchew zalać wodą i też ugotować. Warzywa po ugotowaniu odcedzić. Na patelnie wlać olej i wsypać wszystkie przyprawy. Następnie dodać ziemniaki i marchew. Mieszać aby warzywa były obtoczone w przyprawach. Dolać wodę i sok z cytryny i chwilę podgrzewać. Jeśli jest potrzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Podawać na ciepło. Posypać szczypiorkiem lub świeżą kolendrą.


Smacznego!
Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger