listopada 18, 2020

Turecki pudding ryżowy - Sultac.

 Jesienią i zimą nasze zapotrzebowanie na słodkie jest bardzo duże. Długie wieczory sprzyjają zachciankom, wtedy staram się przygotować coś zdrowego i jak najmniej kalorycznego. Dziś zapraszam na pudding ryżowy, kto lubi takie desery?


Składniki;

5 dag ryżu arborio Kupiec

130 ml wody

szczypta soli

 

300 ml wody kokosowej

350ml mleka

15 g cukru waniliowego

60 g cukru trzcinowego

 

Dodatkowo;

50 g mąki kukurydzianej

75 ml mleka 

1 żółtko

1 łyżeczka cukru 

 

Przygotowanie;

Ryż zalewamy wodą z odrobiną soli i gotujemy do wyparowania. Następnie wlewamy mleko i wodę kokosową, gotujemy ryż do miękkości. Słodzimy. Gotujemy nadal aż cukier się rozpuści. 

 

Mąkę kukurydzianą mieszamy z 50 ml mleka. Wlewamy do ryżu. Całość musi zawrzeć i nieco zgęstnieć.  Wyłączamy gaz a pudding rozkładamy do 3 kokilek. W garnuszku mieszamy żółtko z mlekiem i cukrem. Powstała płynem smarujemy każdy pudding po wierzchu. Zapiekamy na złoto w piekarniku nagrzanym do 250C lub pod rozgrzanym grillem. W oryginale pudding podaje się na zimno, jednak w związku z panującą pogodą teraz za oknem my zjadamy na ciepło. W obu wersjach smakuje wybornie. 




To przepis na pudding turecki, jednak trochę przeze mnie zmodyfikowany...

Polecam. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger