listopada 26, 2020

Ciasto czekoladowo bananowe z orzechami i jagodami goji.

 A dziś mam dla Was pyszne i jakże szybkie ciasto. Jeśli nie wiecie co zrobić z zalegającymi bananami, to ciasto jest idealne do tego aby je zużyć. To taki chlebek bananowy w wersji ekskluzywnej...

Zapraszam! 



Składniki;

1 i 1/4 szkl mąki pszennej

2 łyżki kakao

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

pół szklanki cukru

2 dojrzałe banany

70 gram rozpuszczonego masła

1 jajko

pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

pół szklanki suszonych jagód goji

 

Przygotowanie;

Do jednej miski przekładamy suche składniki tj. mąka, kakao, przyprawy a także sodę i proszek i do pieczenia. W drugiej misce rozgniatamy banany, dodajemy jajko, rozpuszczone masło i cukier. Dokładnie mieszamy. Do składników mokrych dodajemy składniki suche. Mieszamy do połączenia składników. Foremkę o wymiarach ok. 10x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodajemy orzechy i jagody goji. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy około 40 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka w temp. 180C.

Po ostygnięciu polewamy lukrem a po wierzchu posypujemy orzechami.

 





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger