października 26, 2020

Rozgrzewająca potrawka z dynią, kurczakiem i sosem pomidorowym Tikka Masala od Pataks.

 Dziś inspiracja kulinarna na pyszne rozgrzewające danie, a co najważniejsze smaczne i szybkie! a takie dania lubimy przecież najbardziej. Do mojego dania wykorzystałam  sos Tikka Masala od Pataks. To sosy o bardzo dobrych składach. To ostrzejsze sosy więc świetnie nadają się do dań rozgrzewających a o tej porze roku, powinniśmy ich jeść jak najwięcej.  Dziś proponuję potrawkę z dynią, selerem naciowym, kurczakiem i oczywiście dopełnieniem będzie  pomidorowy sos Tikka Masala. 


Składniki;
podwójna pierś z kurczaka
ok 25 dag dyni
3 łodygi selera naciowego
kawałek pora ok 5 cm
sól do smaku
1 słoik sosu pomidorowego tikka masala *
2 łyżki masła

Dodatkowo; 
ryż do podania
płatki migdałowe
zielony szczypior do dekoracji

Przygotowanie;
Mięso dokładnie myjemy, usuwamy białe błony. Kroimy na mniejszą kostkę. Dynie obieramy kroimy w kostkę, seler również kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mięso. Smażymy chwilkę na małym ogniu, mieszamy. Następnie dodajemy dynię, por pokrojony w plastry i seler, dusimy do miękkości warzyw i mięsa. Po tym czasie wlewamy sos Tikka Masala, gotujemy kilka minut. Jeśli jest potrzeba doprawiamy solą do smaku. 
Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Migdały chwilkę podprażamy na suchej patelni. 
Potrawkę podajemy z ryżem, po wierzchu posypujemy migdałami  i posiekanym szczypiorkiem lub innymi ziołami.





Czyż nie szybkie danie? bo, że smaczne to wiadomo! 
* Sosy Pataks dostępne są w różnych wariantach smakowych, polecam zapoznać się z ofertą. Każdy znajdzie coś dla siebie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger